Homo, lesbisch, queer - Wat is LGBT + en LGBTTQQIAAP?

De betekenis van LGBTTQQIAAP kan lastig zijn om bij te houden. Hier is een eenvoudige gids met alle belangrijke afkortingen voor seksuele en genderidentiteit.

LGBTTQQIAAP

Sinds de term LGBT eind jaren tachtig werd bedacht, is het publieke begrip van seksuele en genderidentiteit aanzienlijk verbeterd. Hier is een uitleg van alle letters.

Lesbian: een vrouw die zich alleen tot andere vrouwen aangetrokken voelt.

Gay: een man die zich alleen aangetrokken voelt tot andere mannen, maar die ook algemeen wordt gebruikt om mensen te omschrijven die zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht.

Bisexual: iedereen die zich aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht / geslacht.

Transgender: iemand wiens genderidentiteit verschilt van hun geslacht bij de geboorte.

Transsexual: vergelijkbaar met transgender, maar het verwijst naar mensen die willen of permanent zijn overgestapt naar het geslacht waarmee ze zich identificeren, en die medische hulp zoeken.

Queer: teruggewonnen ongunstige term die nu wordt gebruikt door mensen die zich niet identificeren met de binaire termen mannelijk en vrouwelijk of homo en hetero en die zichzelf niet willen bestempelen op basis van hun seksuele handelingen.

Questioning: iemand die zijn seksuele / genderidentiteit nog steeds in twijfel trekt of onderzoekt.

Intersex: iemand wiens lichaam niet volledig mannelijk of vrouwelijk is vanwege medische variatie. Omvat mensen die voorheen bekend stonden als hermafrodieten, die nu als een beledigende term worden beschouwd.

Ally: iemand die hetero is maar de LGBTTQQIAAP-gemeenschap ondersteunt.

Asexual: iemand die geen seksuele aantrekkingskracht heeft op welk geslacht dan ook.

Pansexual: iemand wiens seksuele aantrekkingskracht niet gebaseerd is op geslacht en meer op persoonlijkheid.  Soms gebruikt om onderscheid te maken tussen de binaire keuze van twee geslachten, geïmpliceerd door “biseksueel”.